چرا تن ماهی هم لوکس شد

در روزهای اخیر خبرهایی در خصوص این که تن ماهی نیز از سفره بسیاری از خانوارهای ایرانی جمع شده است، منتشر شد. نایب رئیس سندیکای کنسروسازی ایران با اشاره به آمار فروش پایین این محصول، اعلام کرده بود که بسیاری از کارخانه‌ها و برندهای تولید تن ماهی تعطیل شده‌اند. اما چه شد که تن ماهی هم به کالای نسبتا لوکس تبدیل و از سفره خانوارهای ایرانی جمع شد؟

قیمت کنسرو ماهی در طول زمان

نگاهی به داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد که بهای تن ماهی 180 گرمی به خصوص از اردیبهشت امسال با رشد قابل توجهی روبرو شده است. در فروردین ماه ۱۳۹۹، قیمت هر تن ماهی ۱۸۰ گرمی حدود ۱۴ هزار تومان و قیمت هر کیلو ماهی قزل‌آلا حدود ۳۳۵۰۰ هزار بود. البته قیمتی که مرکز آمار ایران اعلام می‌کند متوسط قیمت است و طبعا قیمت بالاتر و پایین‌تری برای کنسرو یا ماهی قزل‌آلا بسته به تولیدکننده یا برند آن وجود دارد. این قیمت رفته رفته در طول زمان بیشتر شد که یکی از عوامل آن گران‌تر شدن مواد اولیه لازم برای بسته‌بندی و عامل دیگر گران شدن قیمت ماهی بود.

مقایسه قیمت فعلی تن ماهی و قزل‌آلا

درست است که ماهی‌‌های کنسروی و قزل‌آلا با هم تفاوت دارند، اما قیمت یک تن ماهی که ۱۸۰ گرم گوشت دارد، نسبت به یک کیلو ماهی بسیار گران‌تر است. یک مقایسه ساده بین قیمت این دو نشان می‌دهد اگر یک کیلو ماهی خالص موجود در تن را با یک کیلو قزل‌آلا مقایسه کنیم، بیش از دو برابر قیمت آن را پرداخت خواهیم کرد. یعنی اگر قیمت یک کیلو قزل‌آلا در بازار به طور متوسط در کشور ۱۹۱ هزار تومان باشد، یک کیلو گوشت خالص موجود در تن ماهی برای مصرف کننده ۴۰۰ هزار تومان تمام می‌شود. همین مسأله هم روی تقاضای خریداران موثر بوده و آنها را از بازار حذف کرده یا تقاضایشان را کمتر کرده است.

//