بنابر آمار سالانه ۹۰۰ هزار تن تا یک میلیون تن گوشت قرمز وارد کشور می شود که در سنوات گذشته ۱۰۰ هزار تن از این میزان از طریق واردات تامین می شد، هرچند بنابر پتانسیل صنعت دامپروری، نه تنها امکان تامین نیاز کشور بلکه پتانسیل صادرات هم وجود دارد.
در همین رابطه احمدخانی نوذری معاونت بازرگانی وزارت جهاد می گوید: شرایط ما در عرضه گوشت قرمز اندکی با مرغ متفاوت است به طور سنتی تمام تقاضای گوشت قرمز کشور از داخل تامین نمی شد به طوریکه ما همواره بخشی از نیاز بازار را از محل واردات تامین میکردیم.
خانی نوذری افزود: طی ۲ سال گذسته شرایط خاصی داشتیم به طوریکه زنجیره تولید گوشت قرمز با چالش و با آسیبهایی مواجه شد، مهمترین آنها خشکسالی بود و به موازات آن افزایش قیمتهای جهانی نهادهها و بعد عدم حمایت کافی از زنجیرههای تولید در حوزه سرمایه در گردش بواسطه حذف ارز ترجیحی؛ مجموعه این چالشها بخش ظرفیت تولید داخلی ما را با آسیب و چالش جدی مواجه کرد، ما در سال۱۴۰۲، عملا این التهابات را در حوزه گوشت قرمز داشتیم.
همچنین مسعود رسولی دبیر انجمن صنعت بسته بندی گوشت و مواد پروتئینی گفت: گوشت در کلیه فروشگاههای زنجیرهای و غرف میادین میوه و تره بار وجود دارد.
رسولی قیمت مصوب هرکیلو گوشت مخلوط گوسفندی وارداتی بستهبندی را ۳۱۶ هزار تومان، ران و سردست گوسفندی ۳۷۵ هزار تومان، گردن ۲۸۰ هزار تومان، هر کیلو ران و سردست گوساله ۲۹۹ هزار تومان و مخلوط گوساله ۲۴۵ هزار تومان اعلام کرد و گفت: همه شرکتهای بستهبندی موظف به رعایت آن هستند.
بنابر آمارهای اعلامی از ابتدای سال تاکنون ۸۰ هزار تن گوشت منجمد وارد شده است و پیش بینی می شود که تا پایان ماه مبارک رمضان به ۱۰۰ هزار تن برسد. همچنین روزانه به طور معمول ۲۵۰ تا ۳۰۰ تن گوشت گرم وارد کشور می شود.
پتانسیل خودکفایی گوشت قرمز در کشور وجود دارد
سیداحمد مقدسی رئیس انجمن صنفی گاوداران گفت: بنابر آمار سالانه پتانسیل تولید ۶۰۰ هزار تن گوشت گوساله و ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن گوشت گوسفندی در کشور وجود دارد. به گفته او، با توجه به پتانسیل صنعت دامپروری در صورت اقتصادی بودن تولید نیازی به واردات گوشت نداریم.
مقدسی با بیان اینکه واردات گوشت ضربه مهلکی به تولید داخل می زند، افزود: دولت ۱۰۰ درصد بر واردات گوشت، یارانه پرداخت می کند که براین اساس امکان رقابت تولید داخل با آن وجود ندارد.
رئیس انجمن صنفی گاوداران متوسط نرخ کنونی هر کیلو دام زنده را ۱۸۰ تا ۱۹۰ هزار تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به آنکه قیمت تمام شده هرکیلو دام ۲۱۰ هزار تومان است، دامداران در فروش هر کیلو دام ۲۰ هزار تومان متضرر هستند.
او با اشاره به راهکار تنظیم بازار گوشت گفت: بارها به مسئولان اعلام کرده ایم که با خرید مستقیم هر کیلو دام از دامدار و عرضه مستقیم گوشت ۵ تیکه با نرخ ۵۵۰ هزارتومان، امکان تنظیم بازار وجود دارد.
گزارش های میدانی حاکی از آن است که در مغازههای سطح شهر تهران، هر کیلو شقه گوسفندی با قیمت ۵۰۰ تا ۵۵۰ هزار تومان و ران، سردست، ماهیچه و گردن ۵۵۰ تا ۷۰۰ هزار تومان و گوساله ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان عرضه می شود.
واردات گوشت قرمز ۳ برابر افزایش یافت
افشین صدردادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک گفت: براساس آمار ۱۰ ماهه گمرک ۹۲ هزار تن گوشت گرم و منجمد و ۲۵ هزار تن دام زنده سبک و سنگین وارد کشور شده است. به گفته او، بنابر آمار مرکز کشتارگاه ها در ۱۰ ماهه امسال ۴۰۰ هزار و ۷۰۰ تن وزن گوشت استحصالی کشتارگاه ها بوده است.
صدردادرس قیمت کنونی هرکیلو دام زنده را ۲۳۰ تا ۲۵۰ هزار تومان اعلام کرد و افزود: با توجه به نرخ کنونی دام، عرضه گوشت بالاتر از ۴۷۰ تا ۴۸۰ هزار تومان گرانفروشی است.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک ادامه داد: با احتساب جمعیت ۸۵ میلیون و ۵۰۰ هزار نفری، سرانه مصرف گوشت در ۱۰ ماهه امسال به ازای هر نفر ۷.۱ کیلو بود.
به گفته او، بنابر آمار در ۱۰ ماهه امسال ۴۸۰ میلیون دلار صرف واردات گوشت شد، درحالیکه هیچ نتیجه ای در بر نداشت به طوریکه مصرف کننده و تولیدکننده کماکان ناراضی هستند.
صدردادرس با بیان اینکه سیاست دستوری جوابگو نیست، افزود: تجربه سنوات گذشته نشان داده که سیاست دستوری راهکار تنظیم بازار نیست و مسئولان با اعمال سیاست های حمایتی بایداز تولید حمایت کنند.
مدیرعامل اتحادیه دام سبکاز افزایش ۲.۵ تا ۳ برابری واردات گوشت خبر داد و گفت: بنابر آمار در ۱۰ ماهه سال گذشته ۳۸ هزار و ۹۲۰ تن گوشت وارد شد که به رغم افزایش چشمگیر واردات نسبت به قبل، اثر چندانی در تنظیم بازار نداشته است.
ناهماهنگی در سیستم توزیع علت اصلی نابه سامانی قیمت گوشت در بازار
منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: بنابر آمار از ابتدای سال بیش از ۱۰۳ هزار تن گوشت گرم و منجمد در راستای تنظیم بازار وارد شده است.
به گفته او، با توزیع گوشت های وارداتی در سطح بازار شاهد ریزش قیمت ها بودیم و پیش بینی می شود که روند کاهشی قیمت ادامه یابد.
پوریان با اشاره به علل نوسانات اخیر قیمت گوشت در بازار افزود: بنابر گزارش مرکز آمار در بخش تولید دام سنگین رشد ۲۳ درصدی داشتیم که براین اساس شاهد افزایش جمعیت دامی آماده کشتار در بخش گوساله بودیم که متاسفانه ناهماهنگی در سیستم توزیع منجر به این اختلافات و نابه سامانی در بازار شد.
رئیس شورای تامین کنندگان دام نرخ هرکیلو ران و سردست گوسفندی منجمد را ۲۸۵ هزار تومان، ران و سردرست گوساله منجمد ۲۸۵ هزار تومان، لاشه گوسفندی ۲۸۵ تا ۲۹۰ هزارتومان، لاشه گوساله ۳۳۰ هزارتومان و لاشه گوشت داخلی را ۴۸۵ هزار تومان اعلام کرد.
او گفت: با توجه به حجم ذخایر و عرضه گسترده گوشت منجمد در کنار گوشت گرم وارداتی و داخلی پیش بینی می شود که قیمت گوشت در ایام پایانی سال نوسانی نداشته باشد.
در سنوات قبل تنها ۱۰۰ هزار تن کمبود گوشت قرمز مصارف صنف و صنعت از طریق واردات تامین می شد که با اعمال حمایت از این تولیدکنندگان، پتانسیل خودکفایی و تنظیم بازار گوشت قرمز وجود دارد. این درحالی است که امسال به رغم افزایش حجم ۲ تا ۳ برابری واردات نسبت به سال قبل، نوسانات ادامه دارد که انتظار می رود نظارت دقیق تری بر سطح بازار صورت بگیرد.
ارسال پاسخ