عوامل زیادی روی درآمد خانوارهای یک کشور نقش دارند. یکی از مواردی که باعث میشود سرپرست خانوار بتواند منابع مالی بیشتری برای خانواده فراهم کند، میزان تحصیلات وی است. تحصیلات بالاتر میتواند باعث ارتقای شغلی سرپرست خانوار شده و در طول زمان وضعیت درآمدی کل خانوار را بالاتر ببرد. در این مطلب با توجه به دادههای مرکز آمار ایران در سال1401، وضعیت تحصیل سرپرست خانوار و دهک خانوار را بررسی میکنیم.
سطح سواد سرپرستان خانوار کشور چگونه است؟
نگاهی به دادههای مرکز آمار نشان میدهد که حدود 13.65 درصد از خانوارهای کشور سرپرست بیسواد دارند. این در حالی است که 23.6 درصد سواد کمتر از ششم ابتدایی دارند. در مجموع بیش از 55 درصد سرپرستان خانوار کمتر از دیپلم هستند. این در حالی است که 27.8 درصد از آنها دیپلم و فوق دیپلم هستند. حدود 11.5 درصد نیز لیسانس دارد و بیش از 5 درصد هم دارای مدرک بالاتر از فوق لیسانس هستند.
نگاهی به سرپرستان زیر دیپلم
نکته مهم اینجاست که با وجود سهم کم خانوارهای با سرپرست بیسواد، 41 درصد از خانوارهای دهک اول از این دسته هستند. این در حالی است که تنها 2.8 درصد از خانوارهایی که در دهک دهم، یعنی بالاترین دهک درآمدی قرار میگیرند، سرپرست بیسواد دارند. با افزایش تحصیلات سرپرست خانوار، وجود خانوار در دهکهای پایین درآمدی کمتر میشود. به عنوان مثال، حدود 27 درصد از خانوارهای دهک اول درآمدی سرپرستانی دارند که تحصیلاتشان ابتدایی است. از سوی دیگر، حدود 11 درصد از خانوارهای موجود در دهک دهم چنین سرپرستانی دارند. البته نمیتوان تنها عامل در این دهکبندی را سطح سواد سرپرستان خانوار دانست چرا که ممکن است فرزندان خانوار نیز دارای درآمدهایی باشند و تحصیلاتی نیز داشته باشند.
سرپرستان دارای تحصیلات عالی و دهک درآمدی
با نگاهی به دادههای مرکز آمار میتوان دید که تنها 2.5 درصد از خانوارهایی که سرپرست لیسانس دارند در دهک اول درآمدی قرار میگیرند. این در حالی است که 23.4 درصد از خانوارهایی که در دهک دهم قرار میگیرند، سرپرست لیسانس دارند. این نسبت برای خانوارهای دارای سرپرست فوق لیسانس و بالاتر به ترتیب 0.27 درصد و 20.7 درصد است.
ارسال پاسخ