ترووست: در روزهای اخیر زمزمههایی در خصوص حذف آرد یارانهای نانواییهای سنتی و افزایش قیمت نان سنگک در تهران به گوش میرسد که نگرانی مصرفکنندگان را به همراه داشته است.
در روزهای اخیر زمزمههایی در خصوص حذف آرد یارانهای نانواییهای سنتی و افزایش قیمت نان سنگک در تهران به گوش میرسد که نگرانی مصرفکنندگان را به همراه داشته است.
گفته میشود نان سنگک، که اتفاقا گرانترین نرخ را نیز در میان نانهای سنتی دارد، قرار است به دلیل تغییر نرخ آرد مصرفی آنها به سه برابر نرخ کنونی افزایش یابد. این در حالی است که با تصمیم دولت، نانواییهای سنتی همگی از آرد یارانهای استفاده میکنند و آرد برای آنها به مانند نانواییهای فانتزی با نرخ آزاد محاسبه نمیشود. اصل ماجرای تغییر قیمت نان سنگک چیست و این نان پرطرفدار قرار است چقدر گران شود؟
قیمت سنگک تغییر نکرده است
بررسیها و پیگیریهای انجام شده نشان میدهد که خبرها در خصوص حذف آرد یارانهای و محاسبه نرخ آرد با قیمت آزاد صحت ندارد اما با تصمیم کارگروه آرد و نان استان تهران سهمیه آرد یارانه ای ۳۰۰ نانوایی سنگک پایتخت از نوع یک به نوع دوم تغییر پیدا کرده است.
نانواییهای سنتی در حال حاضر دو نوع آرد یارانهای ۸۵۰ تومانی و ۱.۱۵۰ تومانی دریافت میکنند و بر این اساس، قیمت نان سنگک ساده با آرد نوع یک در تهران ۲ هزار تومان و سنگک ساده نوع دو ۳ هزار تومان است.
به گفته رئیس اتحادیه نانوایان سنگک تهران، حدود ۹۵ درصد نانواییهای سنگکی پایتخت با آرد نوع دو پخت میکنند و تعداد بسیار کمی از سهیمه آرد نوع یک برخوردارند.
اتفاقی که به تازگی افتاده این است که این تعداد بسیار کم که فقط ۳۰۰ نانوایی را شامل میشود حالا سهیمه آردشان به نوع دو تغییر یافته و به این ترتیب دیگر در هیچکدام از سنگکیهای تهران سنگک ۲هزار تومانی نخواهیم داشت. این اتفاق در شرایطی که بیش از ۹۵ درصد نانواییهای سنگکی تا امروز هم آرد نوع ۲ مصرف میکردند اتفاق قابل توجهی نیست و نمیتواند در قیمت قانونی و مصوب نان سنگک تغییر زیادی ایجاد کند اما کل این ماجرا از زاویه دیگری قابل توجه است و آن، اتفاقی است که به طور واقعی در نانواییها در حال وقوع است.
سنگک ۳ هزار تومانی کجاست؟
واقعیت این است که کمتر کسی در تهران دستکم طی یکسال اخیر، سنگک ۲ یا حتی ۳ هزار تومانی خریده و این نرخها با وجو قانونی بودنشان برای بیشتر مصرفکنندگان شوخی محسوب میشود.
حداقل قیمت نان سنگک در تهران مدتهاست که روی رقم ۵ هزار تومان مانده و در بیشتر نانواییها قیمت همین نان ۵ هزار تومانی با مقدار کمی کنجد بر پشت و روی آن، به ۱۰ هزار تومان افزایش پیدا میکند.
طی دو سال گذشته دولت تلاش کرد تخلفات حوزه آرد و نان را با استفاده ای دستگاههای کارتخوان مخصوص فروش نان، کنترل کند اما در بیشتر نانواییها بهرغم استفاده از این کارتخوانها، تخلفات در قیمت نان همچنان ادامه دارد و مصرفکننده ناچار است با این تخلفات همراهی کند.
قطعا هر کس یک بار برای خرید نان سنگک به نانوایی مراجعه کرده باشد شاهد این بوده که نانوا از او خواسته برای خرید یک نان، دو بار گزینه «یک نان» را بفشارد و حتی برای خرید هر کیسه نایلونی هم دوبار انتخاب انجام دهد تا هزینههای نانواییها به این ترتیب بهتر تامین شود. از سوی دیگر درد دلهای نانوایان هم کم نیست.
تثبیت قیمت با وجود رشد هزینهها
نانوایان از ثابت ماندن نرخ نان با وجود افزایش تورم گلهمند هستند و معتقدند در شرایطی که به جز آرد، تمام هزینههای دیگر دو تا سه برابر شده، نرخهای کنونی نمیتواند هزینههای آنها را تامین کند.
محمد سلیمانی، رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران در این زمینه به همشهری گفت: قیمت نان سنگک اگر نان معقولی باشد یعنی وزن و کیفیت مناسبی داشته باشد کمتر از ۵ هزار تومان صرفه اقتصادی ندارد. یعنی اگر شما قرار باشد نان ۳ هزار تومانی بخرید نانوا مجبور است کمفروشی کند که بتواند هزینههایش را آنهم نه به طور کامل جبران کند.
با همه این توضیحات، قیمت نان سنگک قرار نیست با تغییر نوع آرد چند نانوایی گران شود، چنانکه وزیر اقتصاد نیز دیروز در حاشیه جلسه هیات دولت بر نظارت بر قیمت نان تاکید کرد. احسان خاندوزی با بیان اینکه افزایش قیمت نان با درخواست مقامات استانی و تایید وزارت کشور امکانپذیر است، گفت: حتما در خصوص نظارت بر قیمت نان به شکل ویژه اقدام خواهد شد و از وزیر کشور میخواهم گزارش آن را منتشر کند.
ارسال پاسخ